Ενημερωθείτε για
evrymathia

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΕκπαιδεύτρια: Νίκη Βουδούρη, Παιδοψυχίατρος

 

 • Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και έλαβε την ειδικότητα της παιδοψυχιατρικής
 • Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Κοινωνιολογία της Εργασίας: Πολιτικές Αγοράς Εργασίας- Μειονότητες-Παιδική Ηλικία» Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
 • Έχει εκπαιδευτεί στην Ομαδική Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία (Μοντέλο Yalom)
 • Κάτοχος Diploma στην Συμβουλευτική των Εξαρτήσεων
 • Εργάζεται στην ΜΚΟ PRAKSIS ως Συντονίστρια ιατρικής Υπηρεσίας και Συντονίστρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας της Οργάνωσης
 • Λειτουργεί ιδιωτικό ιατρείο στην περιοχή της Αθήνας
 • Συνεργάζεται με Κέντρα λογοθεραπείας και ειδικών μαθησιακών δυσκολιών

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

 

Ο John Bowlby ήταν ο πρώτος που συνέλαβε και εξέφρασε την θεωρία του και η συμβολή της Mary Ainsworth έχει αποδειχτεί μεγάλης σημασίας αναφορικά με την παρατήρηση των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους το κάθε παιδί διαμορφώνει δεσμούς.  Υπεύθυνος για την ένταση και την σταθερότητα του δεσμού που αναπτύσσει ένα παιδί είναι ένας αριθμός μεταβλητών όπως για παράδειγμα η νοητικές ικανότητες των γονέων και η ικανότητά τους να συνειδητοποιήσουν τους δικούς τους δεσμούς, η προσωπικότητα του παιδιού, το περιβάλλον, γεγονότα ζωής κλπ. Επιστημονικές μελέτες πάνω στην ιστορία του δεσμού συσχετίζουν τον δεσμό με την εξέλιξη της ατομικής επάρκειας, την ικανότητα αυτορρύθμισης του συναισθήματος και τις κοινωνικές ικανότητες.

Οι διαταραχές δεσμού ανήκουν στις ψυχικές διαταραχές που μπορεί να αναπτύξει ένα παιδί λόγω μητρικής αποστέρησης, παραμέλησης και έλλειψης φροντίδας. Οι διαταραχές αυτές χαρακτηρίζονται από έναν συνδυασμό παθολογίας από σωματικής, κοινωνικής, και ψυχολογικής άποψης. Κατά την διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας έκφρασης της προαναφερθείσας παραμέλησης είναι η αποτυχία στην ανάπτυξη, άγχος αποχωρισμού, ψυχοκοινωνικός νανισμός. Αργότερα κατά την διάρκεια της εφηβείας και της ενήλικης ζωής η δυσλειτουργία του δεσμού θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην έκφραση ψυχικών διαταραχών όπως διαταραχές άγχους, διαταραχές διάθεσης, διατροφικές διαταραχές, καθώς και διαταραχές προσωπικότητας και άλλα.   

Η προοπτική της πορείας της ζωής αποτελεί τον  πυρήνα της εξελικτικής ψυχολογίας. Υπάρχουν αρκετές ψυχικές διαταραχές που επιμένουν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία. Στον παρόν σεμινάριο γίνεται μία προσπάθεια επεξήγησης των προαναφερθέντων μέσω διερεύνησης των ψυχολογικών, βιολογικών και κοινωνικών μηχανισμών που αλληλοεπιδρούν και τελικά έχουν ως αποτέλεσμα αυτού του είδους την ψυχοπαθολογία.

 

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

               

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες που δουλεύουν ή πρόκειται να δουλέψουν με παιδιά, φοιτητές αντίστοιχων σχολών αλλά και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα παιδιά σε προσωπικό επίπεδο. Μέσα από το σεμινάριο θα δοθεί η δυνατότητα κατανόησης τους συνεχούς τόσο της ψυχικής υγείας, όσο και της ψυχικής νόσου, καθώς και η επιρροές που ασκούν οι διάφορες μεταβλητές της ανθρώπινης ζωής στην εξέλιξη του ατόμου από βρέφος, σε παιδί, σε ενήλικα.

 

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

               

Το σεμινάριο θα αποτελείται από ένα θεωρητικό και ένα βιωματικό μέρος. Στο θεωρητικό μέρος θα δοθούν οι απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις και θα συζητηθούν σχετικές μελέτες περίπτωσης. Στο βιωματικό μέρος οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν μέσα από παιχνίδια ρόλου πώς μπορεί να λειτουργεί ο σχηματισμός του δεσμού στην προσωπική εξέλιξη ενός παιδιού καθώς και πώς μπορεί να προβλεφθούν οι πιθανοί κίνδυνοι ανάπτυξης ψυχοπαθολογίας μελλοντικά.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

Α’ μέρος: Θεωρητικές προσεγγίσεις

 • Θεωρία του δεσμού και σύνδεση με την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού
 • Είδη δεσμού που συμμετέχουν ενεργά στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού

 

Β’ μέρος: Διαταραχές δεσμού και ψυχοπαθολογία

 • Διαταραχές δεσμού της παιδικής ηλικίας
 • Διαταραχές δεσμού και ψυχοπαθολογία στην μετέπειτα ζωή

 

Γ’ μέρος: Βιωματική άσκηση - Συζήτηση

 • Βιωματικό παιχνίδι ρόλων
 • Συζήτηση

 

Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία.

 

Διάρκεια: 5 ώρες

 

Ημερομηνία Διεξαγωγής

Κυριακή  17/12/2017, Ώρες: 10:00π.μ.-3:00μ.μ. 

 

Κόστος συμμετοχής:

 

Για εκπαιδευτικούς & Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: 45€

Για Φοιτητές, μεταπτυχιακούς Φοιτητές και Ανέργους: 40€ 
 

Οι τιμές σε έκδοση τιμολογίου επιβαρύνονται με Φ.Π.Α 24% 

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως και Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

 

Τόπος διεξαγωγής: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ                                                     

Αυγής 55 &  Μπιζανίου 1, Ν. Ηράκλειο (ισόγειο)                             

 

Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:

 • Folder με το υλικό του Σεμιναρίου
 • Βεβαίωση παρακολούθησης
 • Καφέ και σνακ στα διαλείμματα

 

 

Διαδικασία εγγραφής

 • Υποβολή των στοιχείων σας στον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας μας (http://www.evrymathia.com.gr/dilosi_simetoxis/) ή τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ στο τηλέφωνο 210 2814378, ώρες 11.30 – 10.30 (Δευτέρα- Παρασκευή)
 • Επιβεβαίωση κράτησης από την γραμματέα του ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ, μέσω email από info@evrymathia.com.gr ή τηλεφωνικώς
 • Εφόσον έχει επιβεβαιωθεί η κράτηση θέσης καταθέτετε
 • Το αντίστοιχο ποσό του κόστους συμμετοχής με τους τρόπους που αναγράφονται στον τρόπο πληρωμής
 • Κατόπιν της κατάθεσης αποστείλετε τον αριθμό καταθετηρίου μέσω e-mail στο info@evrymathia.com.gr ή μέσω fax στο 210-2814378  αναγράφοντας σε αυτό το ονοματεπώνυμο σας.

 

 

Τρόπος πληρωμής

Η κράτηση της θέσης για το σεμινάριο εξασφαλίζεται με την ονομαστική κατάθεση του αντιστοίχου ποσού στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

 

 

EUROBANK: 0026.0367.38.0200436582 (Δικαιούχος: ΝΤΙΑΖ ΣΑΝΤΣΕΖ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ )

 

IBAN: GR5702603670000380200436582( Δικαιούχος: ΝΤΙΑΖ ΣΑΝΤΣΕΖ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ )

 

Στην αιτιολογία της κατάθεσης, πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σας καθώς και η λέξη  «ψυχοπαθολογία» έτσι ώστε να γνωρίζουμε πως η κατάθεση αφορά το συγκεκριμένο σεμινάριο.

 

*Σε περίπτωση κατάθεσης μέσω e-banking επιβαρύνεστε με 3,00 ευρώ επιπλέον που μας χρεώνει η ίδια η τράπεζα, ως έξοδα, δηλαδή μεταφέρετε 43ευρώ αντί για 40ευρώ.

 

Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Δεκτές γίνονται αντικαταστάσεις ονομάτων.

 

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

 

 

 

 

< Επιστροφή