Ενημερωθείτε για
evrymathia

«Ζωγραφική και παραμύθια στην παιγνιοθεραπεία»
Συντονίζει η Κατερίνα Τσομή, παιγνιοθεραπεύτρια, MA και σύμβουλος ψυχικής υγείας

 

 • Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου απέκτησε πτυχίο Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
 • Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Pg. Diploma στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο Strathclyde στη Σκωτία, σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS.
 • Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Pg. Diploma in Playtherapy (Παιγνιοθεραπεία) απο το Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church University στη Μεγάλη Βρετανία.
 • Διεξάγει συνεδρίες με παιδιά και εφήβους 3 έως 15 ετών, που εμφανίζουν μια πληθώρα συναισθηματικών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς.
 • Συνεργάζεται με κέντρα λογοθεραπείας και ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και με το ΚΑΑΠΒ Βούλας.
 • Έχει συντονίσει σεμινάρια παιγνιοθεραπείας, θεραπευτικές ομάδες παιγνιοθεραπείας για ενήλικες καθώς και ομάδες γονέων και εκπαιδευτικών.
 • Διεξάγει συνεδρίες εποπτείας σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που δουλεύουν με παιδιά και εφήβους.
 • Είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Παιγνιοθεραπείας PTI (Play Therapy International) και του Βρετανικού Οργανισμού Παιγνιοθεραπείας PTUK (Play Therapy United Kingdom).

 

 

 

Εισαγωγή:

Η ζωγραφική αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες ασχολίες των παιδιών αλλά και μια φυσική μορφή έκφρασης και επικοινωνίας. Τα παιδιά «μιλάνε» μέσα από τις ζωγραφιές τους αλλά εμείς οι ενήλικες έχουμε ξεχάσει αυτή την «χρωματιστή γλώσσα». Έτσι, πολύ συχνά, άνθρωποι που έρχονται σε συχνή επαφή με παιδιά προβληματίζονται σχετικά με τις ζωγραφιές τους χωρίς όμως να μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που αυτές περιέχουν. Τέτοια μηνύματα , που κάποιες φορές είναι κραυγές βοήθειας, μένουν στο περιθώριο.

Τα παραμύθια επίσης ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους. Πρόκειται για άλλη μια ιδιαίτερη και συμβολική γλώσσα με την οποία τόσο τα παιδιά όσο και οι παραμυθάδες ανταλλάσουν πληροφορίες αλλά και κρυφά μηνύματα για τη ζωή και για όσα είναι σημαντικά σε αυτόν τον κόσμο.

Η παιγνιοθεραπεία χρησιμοποιεί και τις δυο αυτές γλώσσες σαν γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά και μπορεί να λειτουργήσει σαν μεταφραστής τους.

 

Στόχος του σεμιναρίου:

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που δουλεύουν ή πρόκειται να δουλέψουν με παιδιά, εκπαιδευτικούς, φοιτητές αντίστοιχων σχολών αλλά και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα παιδιά σε προσωπικό επίπεδο. Επίσης σε όσους ενδιαφέρονται για τις ζωγραφιές και τα παραμύθια ως τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας. Ο στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν, με τη βοήθεια της παιγνιοθεραπείας, τους δυο ιδιαίτερους αυτούς τρόπους έκφρασης, να εξερευνήσουν θεωρητικά και βιωματικά τις συμβολικές τους δυνατότητες και να κατανοήσουν καλύτερα τα κρυφά μηνυματα που εμπεριέχονται στις ζωγραφιές και τα παραμύθια.  

 

Μεθοδολογία:

Το σεμινάριο θα αποτελείται απο ένα βιωματικό και ένα θεωρητικό μέρος. Στο βιωματικό μέρος, το οποίο θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι ίδιοι τη δύναμη τόσο της ζωγραφικής όσο και των παραμυθιών και να πειραματιστούν με αυτά τα ιδιαίτερα εκφραστικά μέσα. Στο θεωρητικό μέρος θα δοθούν οι απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις και θα συζητηθούν σχετικές περιπτωσιολογικές μελέτες.

 

 Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει:

 •  Μια αναπτυξιακή προσέγγιση της ζωγραφιάς
 •  Η ζωγραφική ως μέσο έκφρασης και επίλυσης συναισθηματικών συγκρούσεων
 •  Κρυφά μηνύματα στις παιδικές ζωγραφιές
 •  Κλασσικά παραμύθια-εχθροί ή φίλοι;
 •  Το παραμύθι σαν μέσο έκφρασης της προσωπικής ιστορίας του παιδιού
 •  Το παραμύθι σαν θεραπευτικό μέσο
 •  Ανάλυση περιπτώσεων
 •  Συζήτηση, ερωτήσεις

 

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους καλτσάκια για να μπορούν να απολαύσουν με άνεση το βιωματικό μέρος του σεμιναρίου.

 

Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία

 

Διάρκεια: 5 ώρες

 

Ημερομηνία Διεξαγωγής:

 

Κυριακή  4/03/2018, Ώρες: 10.00 πμ. – 3.00 μ.μ

 

 

 

Κόστος συμμετοχής:

Για εκπαιδευτικούς & Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: 45€

Για Φοιτητές, μεταπτυχιακούς Φοιτητές και Ανέργους: 40€ 

Οι τιμές σε έκδοση τιμολογίου επιβαρύνονται με Φ.Π.Α 24%

 

 

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως 23 Φεβρουαρίου 2018

 

Τόπος διεξαγωγής: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ Αυγής 55 & Μπιζανίου 1, Ν. Ηράκλειο (ισόγειο)

Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:

 • Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
 • Καφές στα διαλείμματα

 

 

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια για να κινούνται άνετα στο χώρο

 

Διαδικασία εγγραφής

 

 

 • Υποβολή των στοιχείων σας στον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας μας (http://www.evrymathia.com.gr/dilosi_simetoxis/ή τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ στο τηλέφωνο 210 2814378 ώρες 11.30 – 22.30 ή μέσω facebook: www.facebook.com/evrymathia
 • Επιβεβαίωση κράτησης από την γραμματέα του ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ, μέσω email (info@evrymathia.com.gr) ή τηλεφωνικώς
 • Εφόσον έχει επιβεβαιωθεί η κράτηση θέσης καταθέτετε το αντίστοιχο ποσό του κόστους συμμετοχής με τους τρόπους που αναγράφονται στον τρόπο πληρωμής

 

 

Τρόπος πληρωμής

Η κράτηση της θέσης για το σεμινάριο εξασφαλίζεται με την ονομαστική κατάθεση του αντιστοίχου ποσού στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

 

EUROBANK0026.0367.38.0200436582 (Δικαιούχος: ΝΤΙΑΖ ΣΑΝΤΣΕΖ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ )

IBAN: GR5702603670000380200436582( Δικαιούχος: ΝΤΙΑΖ ΣΑΝΤΣΕΖ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ )

Στην αιτιολογία της κατάθεσης, πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σας καθώς και οι λέξεις  «ζωγραφική, παιγνιοθεραπεία» έτσι ώστε να γνωρίζουμε πως η κατάθεση αφορά το συγκεκριμένο σεμινάριο.

 

*Σε περίπτωση κατάθεσης μέσω e-banking επιβαρύνεστε με 3,00 ευρώ επιπλέον που μας χρεώνει η ίδια η τράπεζα, ως έξοδα, δηλαδή μεταφέρετε 43ευρώ αντί για 40ευρώ.

 

Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Δεκτές γίνονται αντικαταστάσεις ονομάτων.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

 

 

 Το σεμινάριο έχει πραγματοποιηθεί  και στις :8/2/2015,20/11/2016, 4/03/2018

 

 

 

Ενημερωθείτε για
< Επιστροφή