Ενημερωθείτε για

Ποια άλλα προβλήματα μπορεί να συνυπάρχουν με τη ΔΕΠ/Υ;Ποια άλλα προβλήματα μπορεί να συνυπάρχουν με τη ΔΕΠ/Υ;

Τα παιδιά με ΔΕΠ/Υ έχουν δυσκολίες που εκδηλώνονται στο σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και συχνά οδηγούν σε χαμηλές επιδόσεις -σε σχέση με το επίπεδο των γνωστικών τους ικανοτήτων- και σε ακαδημαϊκή αποτυχία.


Επιπλέον, μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένο στρες, συναισθηματικές δυσκολίες και χαμηλή αυτοεκτίμηση.


Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί επιθετική συμπεριφορά ή προβλήματα διαγωγής, ενώ συχνά μπορεί να υπάρχει απόρριψη από τους άλλους και  δυσλειτουργικές κοινωνικές σχέσεις.


Η ΔΕΠ/Υ στις περισσότερες περιπτώσεις έχει επιπτώσεις σε όλη την οικογένεια, όπως έντονους καβγάδες των παιδιών με τους γονείς (ή των γονέων μεταξύ τους), ιδίως σε θέματα οργάνωσης και οριοθέτησης, καθώς και αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ αδερφών.


Επιπλέον πολλά παιδιά με ΔΕΠ/Υ παρουσιάζουν συνυπάρχουσες διαταραχές που συχνά περιπλέκονται με την εξέλιξη και τη θεραπεία της ίδιας της ΔΕΠ/Υ. Οι συχνότερες είναι οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, οι ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές, οι διαταραχές εναντιωματικής συμπεριφοράς και διαγωγής, οι διαταραχές άγχους, η κατάθλιψη, οι διαταραχές με συμπτώματα τικς.
 

 

Ενημερωθείτε για
< Επιστροφή