Ενημερωθείτε για

Θεωρητικό – Βιωματικό Σεμινάριο «Εισαγωγή στην Παιγνιοθεραπεία: Αρχές, μέθοδοι και Τεχνικές»Θεωρητικό – Βιωματικό Σεμινάριο «Εισαγωγή στην Παιγνιοθεραπεία: Αρχές, μέθοδοι και Τεχνικές»

Συντονίστρια σεμιναρίου: Αναστασία Πετρακοπούλου, παιδαγωγός, παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ

 

Εισαγωγή


Η παιγνιοθεραπεία αποτελεί μια αναπτυξιακά κατάλληλη για παιδιά θεραπευτική προσέγγιση, καθώς βασίζεται στο παιχνίδι, που είναι και το φυσικότερο μέσο έκφρασης κι επικοινωνίας του παιδιού. Η εναλλακτική αυτή μορφή θεραπείας παρέχει στο παιδί ένα ασφαλές «πλαίσιο», μέσα στο οποίο μπορεί να εκφράσει και να επεξεργαστεί τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του, επαρκέστερα από ότι με λόγια. Παράλληλα, μέσω της συμβολικής φύσης του παιχνιδιού επιτρέπεται στο παιδί να επιλύσει συναισθηματικές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς και να μετασχηματίσει τα βιώματά του διατηρώντας μια απόσταση ασφαλείας από αυτά, χωρίς να νιώθει εκτεθειμένο.


Στόχος του σεμιναρίου


Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με παιδιά στην επαγγελματική ή/και προσωπική τους ζωή, καθώς και σε όποιους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη θεραπευτική χρήση του παιχνιδιού. Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα μυηθούν στις βασικές αρχές και μεθόδους της παιγνιοθεραπείας, ενώ μέσα από βιωματικές δραστηριότητες θα τους δοθεί η δυνατότητα να διερευνήσουν και να βιώσουν τη θεραπευτική δύναμη του παιχνιδιού, καθώς και να κατανοήσουν το παιχνίδι ως μέσο συμβολικής έκφρασης. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν νέες τεχνικές και μη παρεμβατικές μεθόδους της παιγνιοθεραπείας, τις οποίες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τόσο στην επαγγελματική όσο και στην καθημερινή τους ζωή.


Μεθοδολογία


Το σεμινάριο θα είναι κυρίως βιωματικό, ενώ παράλληλα θα πλαισιωθεί με την απαραίτητη θεωρητική προσέγγιση και την αναφορά σε μελέτες περιπτώσεων. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές, όπως: δημιουργική συμβολική έκφραση μέσα από τη χρήση αντικειμένων, αφήγηση, ζωγραφική, παιχνίδι ρόλων, κ.ά. Στο σεμινάριο θα δοθεί έμφαση στην επεξεργασία και τη διερεύνηση προσωπικών εμπειριών και βιωμάτων, σχετικών με τις τεχνικές της ενσωμάτωσης, του προβολικού παιχνιδιού και του παιχνιδιού ρόλων.

 


Περιεχόμενα του σεμιναρίου


→ Η Παιγνιοθεραπεία σήμερα – Τι είναι και πώς εφαρμόζεται – Πλαίσια εφαρμογής
→ Αρχές, Μέθοδοι και Τεχνικές της Παιγνιοθεραπείας
→ Θεραπευτικές παράμετροι που διευκολύνουν την επανασύνδεση με το έμφυτο δυναμικό ίασης του παιδιού
→ Δομή της θεραπείας μέσω του παιχνιδιού: Περιβάλλον και υλικά
→ Τα τρία είδη του παιχνιδιού στην Παιγνιοθεραπεία (ενσωματικό παιχνίδι, προβολικό παιχνίδι, παιχνίδι ρόλων)
→ Συζήτηση


Λόγου του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες καλούνται να φοράνε άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους καλτσάκια.


Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία
Διάρκεια: 5 ώρες
Ημερομηνία Διεξαγωγής:
Κυριακή 1/12/2013, Ώρες: 10:00π.μ.-3:00μ.μ.
Κόστος συμμετοχής : 50€

Στο παρελθόν έχει πραγματοποιηθεί στις: *13/11/2011,
*17/12/2011
*4/03/2012
*14/10/2012

 

 

Ενημερωθείτε για
< Επιστροφή