Ενημερωθείτε για
evrymathia

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Το παιδικό άγχος και η αντιμετώπισή του χρησιμοποιώντας τεχνικές της Παιγνιοθεραπείας»ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Το παιδικό άγχος και η αντιμετώπισή του χρησιμοποιώντας τεχνικές της Παιγνιοθεραπείας»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Το παιδικό άγχος και η αντιμετώπισή του χρησιμοποιώντας τεχνικές της Παιγνιοθεραπείας»

Συντονίστρια: Αναστασία Πετρακοπούλου, νηπιαγωγός, παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ

Η Αναστασία Πετρακοπούλου είναι αριστούχος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε με υποτροφία στο πανεπιστήμιο Roehampton της Αγγλίας και απέκτησε M.A. στην Παιγνιοθεραπεία. Έχει πολυετή εμπειρία δουλεύοντας με παιδιά διαφορετικών ηλικιών και με ένα ευρύ φάσμα κλινικών περιπτώσεων, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με κέντρα ειδικών θεραπειών στην Αθήνα και στην Κορινθία, όπου διεξάγει ατομικές συνεδρίες παιγνιοθεραπείας σε παιδιά 3-12 ετών.Έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε συνέδρια και ημερίδες και συντονίζει σεμινάρια παιγνιοθεραπείας. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων για επιστημονικά περιοδικά.Είναι πλήρες μέλος της Ελληνικής Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών και της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών.

 

Εισαγωγή
Το δυσάρεστο συναίσθημα του άγχους δε θεωρείται πλέον «προνόμιο» μόνο των ενηλίκων, καθώς έχει εισβάλλει στην παιδική ηλικία και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα και τη συναισθηματική ηρεμία πολλών παιδιών. Οι παράγοντες και τα αίτια που σχετίζονται με την εκδήλωση του άγχους στην παιδική ηλικία είναι πολυδιάστατα, καθιστώντας το βίωμα του άγχους από φυσιολογικό συναίσθημα σε μη λειτουργικό στοιχείο που παρεμποδίζει την ομαλή προσαρμογή του παιδιού και ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη κάποιας αγχώδους διαταραχής.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με παιδιά στην επαγγελματική ή/και προσωπική τους ζωή, καθώς και σε όποιους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το παιδικό άγχος και την αντιμετώπισή του.


Στόχος του σεμιναρίου
Στο σεμινάριο αυτό θα ασχοληθούμε με το άγχος, τις αγχώδεις διαταραχές της παιδικής ηλικίας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο «άγχος αποχωρισμού», στην εκλεκτική αλαλία και σε φοβίες που εκδηλώνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα προσεγγιστούν με βιωματικό τρόπο τεχνικές της παιγνιοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άγχους.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να διερευνήσουμε και να επεξεργαστούμε θεωρητικά και βιωματικά το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν σε ένα εκπαιδευτικό ή θεραπευτικό πλαίσιο παιγνιο-θεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παιδιών που παρουσιάζουν διαταραχές άγχους.


Μεθοδολογία
Το σεμινάριο θα είναι κυρίως βιωματικό, ενώ παράλληλα θα πλαισιωθεί με την απαραίτητη θεωρητική προσέγγιση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε προβολικές τεχνικές ζωγραφικής, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπεία των παιδιών με αγχώδεις διαταραχές, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με βιωματικό τρόπο, μέσα από δημιουργική συμβολική έκφραση, αφήγηση, ζωγραφική, παιχνίδι ρόλων, κ.ά. Τέλος, θα χρησιμοποιηθούν μελέτες περίπτωσης για να κατανοήσουμε βαθύτερα τα οφέλη της παιγνιοθεραπείας σχετικά με το παιδικό άγχος.
Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες καλούνται να φοράνε άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους καλτσάκια.


Περιεχόμενα του σεμιναρίου

 • Το παιδικό άγχος ως φυσιολογικό και μη λειτουργικό συναίσθημα
 • Οι αγχώδεις διαταραχές της παιδικής ηλικίας και τρόποι αντιμετώπισης
 •  Άγχος αποχωρισμού – κοινωνικό άγχος – σχολική φοβία
 •  Η φύση του παιδικού άγχους και οι μορφές εκδήλωσής του
 •  Το προφίλ του παιδιού με άγχος
 •  Η Παιγνιοθεραπεία ως διορθωτική συναισθηματική εμπειρία απέναντι στο άγχος
 •  Τεχνικές για την έκφραση και απελευθέρωση του παιδικού άγχους
 •  Τεχνικές για τον αυτοέλεγχο και τη διαχείριση του άγχους
 •  Συζήτηση

Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία


Διάρκεια: 6 ώρες
Σάββατο 26/04/2014, Ώρες: 10:00π.μ.-4:00μ.μ.


Κόστος συμμετοχής:
Για εκπαιδευτικούς & Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: 60€
Για Φοιτητές (passo) και Ανέργους (κάρτα ανεργίας): 50€
*Ειδικές τιμές για ομάδες άνω των 4 ατόμων

Οι τιμές σε έκδοση τιμολογίου επιβαρύνονται με Φ.Π.Α 23%
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως 15 Απριλίου 2014
Τόπος διεξαγωγής: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ Αυγής 55 & Μπιζανίου 1, Ν. Ηράκλειο (ισόγειο)


Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:

 • · Folder με το υλικό του Σεμιναρίου
 • · Βεβαίωση παρακολούθησης
 • · Καφέ και σνακ στα διαλείμματα

Διαδικασία εγγραφής

 • · Υποβολή των στοιχείων σας στον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας μας (http://www.evrymathia.com.gr/contact.php#.UMdwJKwYgxI) ή τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ στο τηλέφωνο 210 2814378 ώρες 15.30 – 21.30 ή μέσω facebook: www.facebook.com/evrymathia
 • · Επιβεβαίωση κράτησης από την γραμματέα του ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ, μέσω email (www.evrymathia.com.gr) ή τηλεφωνικώς
 • · Εφόσον έχει επιβεβαιωθεί η κράτηση θέσης καταθέτετε το αντίστοιχο ποσό του κόστους συμμετοχής με τους τρόπους που αναγράφονται στον τρόπο πληρωμής

Τρόπος πληρωμής
Η κράτηση της θέσης για το σεμινάριο εξασφαλίζεται με την ονομαστική κατάθεση του αντιστοίχου ποσού στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:
EUROBANK: 0026.0456.55.0200017341 (δικαιούχος Μαρία Σταθάκου)
Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Δεκτές γίνονται αντικαταστάσεις ονομάτων.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

 

Στο παρελθόν έχει πραγματοποιηθεί στις: 30/03/2014

 

Ενημερωθείτε για
< Επιστροφή