Ενημερωθείτε για

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Το παιδικό άγχος και η αντιμετώπισή του χρησιμοποιώντας τεχνικές της Παιγνιοθεραπείας»ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Το παιδικό άγχος και η αντιμετώπισή του χρησιμοποιώντας τεχνικές της Παιγνιοθεραπείας»

Συντονίστρια: Αναστασία Πετρακοπούλου, νηπιαγωγός, παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ


Εισαγωγή


Το δυσάρεστο συναίσθημα του άγχους δε θεωρείται πλέον «προνόμιο» μόνο των ενηλίκων, καθώς έχει εισβάλλει στην παιδική ηλικία και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα και τη συναισθηματική ηρεμία πολλών παιδιών. Οι παράγοντες και τα αίτια που σχετίζονται με την εκδήλωση του άγχους στην παιδική ηλικία είναι πολυδιάστατα, καθιστώντας το βίωμα του άγχους από φυσιολογικό συναίσθημα σε μη λειτουργικό στοιχείο που παρεμποδίζει την ομαλή προσαρμογή του παιδιού και ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη κάποιας αγχώδους διαταραχής.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με παιδιά στην επαγγελματική ή/και προσωπική τους ζωή, καθώς και σε όποιους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το παιδικό άγχος και την αντιμετώπισή του.


Στόχος του σεμιναρίου


Στο σεμινάριο αυτό θα ασχοληθούμε με το άγχος, τις αγχώδεις διαταραχές της παιδικής ηλικίας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο «άγχος αποχωρισμού», στην εκλεκτική αλαλία και σε φοβίες που εκδηλώνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα προσεγγιστούν με βιωματικό τρόπο τεχνικές της παιγνιοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άγχους.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να διερευνήσουμε και να επεξεργαστούμε θεωρητικά και βιωματικά το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν σε ένα εκπαιδευτικό ή θεραπευτικό πλαίσιο παιγνιο-θεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παιδιών που παρουσιάζουν διαταραχές άγχους.


Μεθοδολογία


Το σεμινάριο θα είναι κυρίως βιωματικό, ενώ παράλληλα θα πλαισιωθεί με την απαραίτητη θεωρητική προσέγγιση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε προβολικές τεχνικές ζωγραφικής, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπεία των παιδιών με αγχώδεις διαταραχές, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με βιωματικό τρόπο, μέσα από δημιουργική συμβολική έκφραση, αφήγηση, ζωγραφική, παιχνίδι ρόλων, κ.ά. Τέλος, θα χρησιμοποιηθούν μελέτες περίπτωσης για να κατανοήσουμε βαθύτερα τα οφέλη της παιγνιοθεραπείας σχετικά με το παιδικό άγχος.
Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες καλούνται να φοράνε άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους καλτσάκια.


Περιεχόμενα του σεμιναρίου


• → Το παιδικό άγχος ως φυσιολογικό και μη λειτουργικό συναίσθημα
• → Οι αγχώδεις διαταραχές της παιδικής ηλικίας και τρόποι αντιμετώπισης
• → Άγχος αποχωρισμού – κοινωνικό άγχος – σχολική φοβία
• → Η φύση του παιδικού άγχους και οι μορφές εκδήλωσής του
• → Το προφίλ του παιδιού με άγχος
• → Η Παιγνιοθεραπεία ως διορθωτική συναισθηματική εμπειρία απέναντι στο άγχος
• → Τεχνικές για την έκφραση και απελευθέρωση του παιδικού άγχους
• → Τεχνικές για τον αυτοέλεγχο και τη διαχείριση του άγχους
• → Συζήτηση
 

Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία

Διάρκεια: 6 ώρες
Κυριακή 28/04/2013, Ώρες: 10:00π.μ.-4:00μ.μ.
Κόστος συμμετοχής: 60€

 

Ενημερωθείτε για
< Επιστροφή