Ενημερωθείτε για

Θεωρητικό – Βιωματικό Σεμινάριο: Προβολικές τεχνικές ζωγραφικής & θεραπευτικό παραμύθι, δύο θεραπευτικά «εργαλεία» της ΠαιγνιοθεραπείαςΘεωρητικό – Βιωματικό Σεμινάριο: Προβολικές τεχνικές ζωγραφικής & θεραπευτικό παραμύθι, δύο θεραπευτικά «εργαλεία» της Παιγνιοθεραπείας

Συντονίστρια σεμιναρίου: Αναστασία Πετρακοπούλου, παιδαγωγός, παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ


Εισαγωγή


Η ζωγραφική και το παραμύθι είναι δύο μορφές συμβολικής έκφρασης άρρηκτα συνδεδεμένες με την παιδική ηλικία, που ανοίγουν δίαυλους επικοινωνίας κι έκφρασης και μας δίνουν το εισιτήριο για να ταξιδέψουμε στον εσωτερικό κόσμο του παιδιού. Στην παιγνιοθεραπεία το παιδί μέσα από το παιχνίδι και με τεχνικές όπως η ζωγραφική και το παραμύθι, δημιουργεί και αναδημιουργεί φανταστικές καταστάσεις και ιστορίες που του παρέχουν τη δυνατότητα να μετασχηματίσει τα βιώματά του διατηρώντας παράλληλα μια απόσταση ασφαλείας από αυτά.


Στόχος του σεμιναρίου


Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με παιδιά στην επαγγελματική ή/και προσωπική τους ζωή. Στόχος είναι να διερευνήσουμε και να επεξεργαστούμε θεωρητικά και βιωματικά το πώς η ζωγραφική και το παραμύθι μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά, προληπτικά και διαγνωστικά για την προσέγγιση παιδιών και εφήβων. Επιπλέον στόχος είναι δουλεύοντας μέσα από ένα παραμύθι να ξεδιπλώσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας και να ξαναθυμηθούμε μυρωδιές, χρώματα, εικόνες και παιχνίδια, ταξιδεύοντας κι εμείς οι ίδιοι μέσα στο παραμύθι.


Μεθοδολογία


Το σεμινάριο αυτό θα προσεγγιστεί, τόσο σε θεωρητικό όσο, και σε βιωματικό – ομαδοσυνεργατικό επίπεδο και θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές, όπως: σωματική κινητοποίηση, αφήγηση, παιχνίδι ρόλων, δημιουργική συμβολική έκφραση μέσα από τη ζωγραφική και τη χρήση αντικειμένων.


Περιεχόμενα του σεμιναρίου


• Τα θεραπευτικά «εργαλεία» της παιγνιοθεραπείας
• Παρεμβατικές και μη παρεμβατικές μέθοδοι στην παιγνιοθεραπεία
• Προβολικές τεχνικές ζωγραφικής για την διάγνωση, αξιολόγηση και θεραπεία παιδιών
• Γνωριμία κι εφαρμογή της μεθόδου Six Part Story Method (6PSM)
• Θεραπευτικό παραμύθι: τι είναι και πώς μπορεί ένα παραμύθι να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά
• Συζήτηση και αναφορά σε παραδείγματα


Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια για να κινούνται άνετα στο χώρο.


Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία
Διάρκεια: 6 ώρες
Ημερομηνία Διεξαγωγής:
Κυριακή 22/12/2013, ώρες: 10.00 πμ – 4.00 μμ
Κόστος συμμετοχής: 60€

Το σεμινάριο έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στις:
*29/05/2010
*22/12/2010
* 20/05/2011
*21/05/2012
*10/03/2013

 


 

 

Ενημερωθείτε για
< Επιστροφή