Ενημερωθείτε για

Kατάθλιψη: Αίτια, μορφές και ψυχοθεραπευτική αντιμετώπισηKατάθλιψη: Αίτια, μορφές και ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση

Εισηγήτρια: Αιμιλία Χατζηπάνη, D.E.S.S. Κλινική Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Εξαρτήσεων


Η κατάθλιψη θεωρείται η πιο συνηθισμένη ψυχική νόσος της εποχής μας.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένα στα δέκα άτομα θα παρουσιάσει κάποια στιγμή της ζωής του κατάθλιψη, ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα σε σχέση με τους άντρες.
Συναισθήματα λύπης, έλλειψη ενεργητικότητας, διαταραχές της όρεξης και της σεξουαλικής επιθυμίας, κούραση, αδιαφορία για δραστηριότητες που μας προκαλούσαν άλλοτε ευχαρίστηση είναι συμπτώματα που όλοι έχουμε βιώσει κάποια περίοδο της ζωής μας και τα οποία συνήθως υποχωρούν χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουμε κάποια θεραπεία.
Όμως όσο πιο έντονα και παρατεταμένα είναι αυτά τα συμπτώματα τόσο αυτή η καταθλιπτική συναισθηματική διάθεση τείνει προς την παθολογική πλευρά.
Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη, η κλινική εικόνα συχνά μπορεί να παρουσιάζεται ασαφής και η βαρύτητα της νόσου να ποικίλλει, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που πάσχουν από ήπιες μορφές κατάθλιψης δεν θα ζητήσουν ποτέ βοήθεια.
Στόχος του σεμιναρίου, το οποίο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικών επιστημών ( απόφοιτους και τελειόφοιτους αντίστοιχων σχολών) είναι να τους παρέχει μια όσο το δυνατό πληρέστερη εικόνα για την κατάθλιψη και την θεραπευτική της αντιμετώπιση, με έμφαση στην ψυχοθεραπεία.


Οι ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι:


• Αιτιολογία της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη ως πολυπαραγοντικό φαινόμενο
• Μορφές κατάθλιψης
• Διαγνωστικά κριτήρια
• Κατάθλιψη και ηλικία
• Κατάθλιψη και φύλο
• Θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 5 ώρες.

 

Ημερομηνία Διεξαγωγής
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012, Ώρες: 10:00πμ- 15:00μμ


Θα περιλαμβάνει ένα θεωρητικό μέρος και παρουσίαση και ανάλυση περιστατικών.
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία και θα παρουσιαστούν τεστ που βοηθούν τον ειδικό στη διάγνωση.


Κόστος συμμετοχής: 50€


 

 

Ενημερωθείτε για
< Επιστροφή