Ενημερωθείτε για
evrymathia

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ 

Εισηγήτρια: Χριστίνα Σταθάκου, Ειδική Παιδαγωγός ΜΕd

 

Εισαγωγικά

Η φωνολογική ενημερότητα δηλαδή η συνειδητοποίηση ότι ο προφορικός λόγος αποτελείται από λέξεις οι οποίες μπορούν να αναλυθούν στα επιμέρους στοιχεία τους (συλλαβές και φωνήματα) αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάκτηση της γραπτής γλώσσας. Όσα παιδιά καταφέρουν να αναλύσουν τον προφορικό λόγο στα μέρη που τον απαρτίζουν κατά την προσχολική ακόμα ηλικία, υπερέχουν στην εκμάθηση της ανάγνωσης και την γραφής. Αντίθετα εκείνα που υστερούν σ’ αυτή την ικανότητα είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν. 
Η φωνολογική ενημερότητα είναι μια ικανότητα που μπορεί να διδαχθεί και να εξασκηθεί από το νηπιαγωγείο αλλά και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Στόχος μια τέτοιας διδασκαλίας είναι η διευκόλυνση των παιδιών στην προσπάθεια τους να μάθουν ανάγνωση και γραφή έτσι ώστε να αποτραπούν και να μειωθούν οι περιπτώσεις αναγνωστικών και ορθογραφικών δυσκολιών. 
Στη ειδική εκπαίδευση, που αφορά τους μαθητές με μαθησιακά προβλήματα η διδασκαλία της φωνολογικής ενημερότητας είναι πρωτίστης σημασίας για την αποκατάσταση των δυσκολιών τους στην ανάγνωση και την ορθογραφημένη γραφή.

 

Στόχος του σεμιναρίου

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους εμπλέκονται στην διαδικασία εκμάθησης της ανάγνωσης και της ορθογραφημένης γραφής στο πλαίσιο της προσχολικής, πρωτοσχολικής και ειδικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, σχολικοί σύμβουλοι, ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές κ.α). Στόχος του είναι να μυήσει τα άτομα αυτά στις τεχνικές διδασκαλίας της φωνολογικής ενημερότητας αλλά και να τα ενημερώσει για τις θετικές συνέπειες αυτής της διδασκαλίας στις αναγνωστικές και ορθογραφικές επιδόσεις των παιδιών.

 

Μεθοδολογία

Tο Α΄ μέρος του σεμιναρίου θα ασχοληθεί με το πως μαθαίνουμε ανάγνωση και γραφή , ποιος είναι ο ρόλος της φωνολογικής ενημερότητας στην διαδικασία αυτή και γιατί η διδασκαλία της έχει θετικές συνέπειες στις αναγνωστικές και ορθογραφικές επιδόσεις των παιδιών. 
Στο Β΄ μέρος θα παρουσιασθεί ένα δομημένο πρόγραμμα φωνολογικής εκπαίδευσης και εξάσκησης το οποίο περιλαμβάνει δραστηριότητες και ασκήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας και φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας αλλά και των μαθητών με μαθησιακά προβλήματα που αντιστέκονται στην παραδοσιακή διδασκαλία της ανάγνωσης.

 

Περιεχόμενα του σεμιναρίου


• Η αναγνωστική και ορθογραφική διαδικασία στους μαθητές του Ελληνικού συστήματος γραφής
• Ανάλυση της έννοιας της φωνολογικής ενημερότητας και του τρόπου που αναπτύσσεται η ικανότητα αυτή
• Αναφορά σε έρευνες που προβάλλουν την στενή σχέση της φωνολογικής ενημερότητας με την κατάκτηση της γραπτής γλώσσας 
• Οι δυσκολίες των παιδιών με μαθησιακά προβλήματα (δυσλεξία) και η αξία εξάσκησης των παιδιών αυτών στην φωνολογική ενημερότητα
• Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην φωνολογική ενημερότητα που περιλαμβάνει δραστηριότητες και ασκήσεις στους παρακάτω τομείς:
 αντίληψη της ομοιοκαταληξίας
 κατάτμηση προτάσεων σε λέξεις 
 συλλαβική επίγνωση
 κατανόηση και χειρισμός των φωνημάτων

 

Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία

 

Δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθησης με σύγχρονη ή/και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning).

 

Διάρκεια: 5 ώρες

 

Ημερομηνία Διεξαγωγής: 

 

Κυριακή  10/02/2019, Ώρες: 10:00π.μ.-3:00μ.μ. 

 

Κόστος συμμετοχής: 50€

 

Οι τιμές σε έκδοση τιμολογίου επιβαρύνονται με Φ.Π.Α 24%

 

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

 

Τόπος διεξαγωγής: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ                                                    

  Αυγής 55 &  Μπιζανίου 1, Ν. Ηράκλειο (ισόγειο)                             

 

Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:

  • Folder με το υλικό του Σεμιναρίου
  • Βεβαίωση παρακολούθησης
  • Καφέ και σνακ στα διαλείμματα

 

Διαδικασία εγγραφής

  • Υποβολή των στοιχείων σας στον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας μας ή http://www.evrymathia.com.gr/dilosi_simetoxis/ τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ στο τηλέφωνο 210 2814378 ώρες 15.30 – 21.30 ή μέσω facebook: www.facebook.com/evrymathia
  • Επιβεβαίωση κράτησης από την γραμματέα του ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ, μέσω email (info@evrymathia.com.gr) ή τηλεφωνικώς
  • Εφόσον έχει επιβεβαιωθεί η κράτηση θέσης καταθέτετε το αντίστοιχο ποσό του κόστους συμμετοχής με τους τρόπους που αναγράφονται στον τρόπο πληρωμής

 

Τρόπος πληρωμής

Η κράτηση της θέσης για το σεμινάριο εξασφαλίζεται με την ονομαστική κατάθεση του αντιστοίχου ποσού στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

 

EUROBANK: 0026.0456.55.0200017341 (δικαιούχος Μαρία Σταθάκου)

IBAN: GR 7102604560000550200017341( Δικαιούχος: Σταθάκου Μαρία)

 

 

*Σε περίπτωση κατάθεσης μέσω e-banking επιβαρύνεστε με 3,50 ευρώ επιπλέον που μας χρεώνει η ίδια η τράπεζα, ως έξοδα, δηλαδή καταθέτετε 53,5ευρώ αντί για 50ευρώ

 

Στην αιτιολογία της κατάθεσης, πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σας καθώς και οι λέξεις  «Φωνολογική Ενημερότητα» έτσι ώστε να γνωρίζουμε πως η κατάθεση αφορά το συγκεκριμένο σεμινάριο.

 

 

Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Δεκτές γίνονται αντικαταστάσεις ονομάτων.

 

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

 

 

 

Στο παρελθόν έχει πραγματοποιηθεί στις:

21/10/2012 , 2/2/2013 , 3/02/2013 και 15/12/2013, 12/10/2014, 14/11/2015,12/11/2017, 7/10/2018

 

Ενημερωθείτε για
< Επιστροφή