Ενημερωθείτε για

Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιάΟμάδα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά

Συντονίστρια: Λίνα Καΐρη, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια


Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά
ένας ασφαλής χώρος για την ψυχοκοινωνική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού
Οι ομάδες απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5) και ηλικίας δημοτικού (6-12).

Προσχολική ηλικία


Τα παιδιά μεταξύ 3 και 5 ετών βιώνουν μία συγκλονιστική αλλαγή σε σωματικό, γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Μεγαλώνουν και αποκτούν νέες κινητικές δεξιότητες, αναπτύσσουν τη γλωσσική και συλλογιστική τους ικανότητα, δοκιμάζουν τρόπους να σχετίζονται με τους άλλους και διψούν να γνωρίσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Σε αυτή την κρίσιμη ηλικιακή φάση έχουν ανάγκη από ερεθίσματα που θα τα βοηθήσουν να κατακτήσουν νέες μαθησιακές ικανότητες, να ωριμάσουν συναισθηματικά και να κοινωνικοποιηθούν με έναν θετικό τρόπο. H ομάδα δημιουργικής απασχόλησης προσφέρει τον υλικό εξοπλισμό, τη γνώση και την αγάπη των ειδικών για τα παιδιά που δίνει ώθηση στην ανάπτυξή τους.


Ηλικία δημοτικού


Τα παιδιά από 6 έως 12 ετών παράλληλα με την ανάπτυξη των ικανοτήτων που ήδη υπάρχουν, αποκτούν «κοινωνική νοημοσύνη», που περιλαμβάνει τη γνώση πολιτισμικών στοιχείων, την ικανότητα για εργασία, την προσαρμογή στους κοινωνικούς κανόνες και την δεξιότητα να κατανοούν τα συναισθήματά τόσο τα δικά τους όσο και των άλλων. Στη φάση αυτή το παιδί αρχίζει να οργανώνει την ταυτότητά του και προσπαθεί να βρει τη θέση του μέσα στην ομάδα (οικογένεια, σχολικό πλαίσιο, φίλοι κτλ). Οι συγκρούσεις με το περιβάλλον είναι έντονες και συχνές, όπως επίσης και οι εσωτερικές συγκρούσεις. Είναι χαρακτηριστικό της ηλικίας η ανάδυση φόβων και αποριών, καθώς επίσης και τα συναισθήματα άγχους και σύγχυσης που φέρνει η απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον εξαιτίας των ποικίλων καθημερινών δραστηριοτήτων.

 

Τι γίνεται στην πράξη?


Μέσα στην ομάδα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με υλικά όπως πηλός, χρώματα, υφάσματα, κούκλες. Επιλέγουν κάθε φορά με τι υλικά θα ασχοληθούν, αυτοσχεδιάζουν ή δουλεύουν για ένα συγκεκριμένο σχέδιο της ομάδας, τελικά παρουσιάζουν το έργο τους στην ομάδα και συνομιλούν μεταξύ τους.
Οι ομαδικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να έχουν σαν αντικείμενο τη χοροκίνηση, τη μουσική, το θεατρικό παιχνίδι, τη δημιουργική αφήγηση παραμυθιών κ.α.


Στόχοι


• εξωτερίκευση των προβληματισμών, των φόβων και των επιθυμιών
• διαχείριση των συναισθημάτων
• καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας
• ανάδυση ενδιαφερόντων και ειδικών χαρισμάτων
• ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης
• ανάπτυξη πρωτοβουλιών
• καλλιέργεια του αισθήματος ευθύνης
• συνεργασία και καλλιέργεια του αισθήματος της συλλογικότητας
• ανάπτυξη σχέσεων και διερεύνηση του τρόπου να το επιτυγχάνουν
• επίλυση συγκρούσεων
• διαχείριση του άγχους


Το παιχνίδι και η σχέση με τους άλλους φέρνει χαρά, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση!
Οι συγκεκριμένοι ή ειδικοί στόχοι της ομάδας ορίζονται από τις ανάγκες της κάθε ομάδας αλλά και καθενός από τα μεμονωμένα μέλη της χωριστά.

 

Τα παιδιά εντάσσονται σε ομάδα ανάλογα με την ηλικία τους.
Έναρξη Ομάδας: 6/10/2011
Ώρα: 17.30 - 19.00 (κάθε Πέμπτη)
Κόστος συμμετοχής: 80€ τον μήνα

 

 

Ενημερωθείτε για
< Επιστροφή